Τι Σημαίνει Ξέπλυμα Χρήματος και Πώς Γίνεται;

Το ξέπλυμα χρήματος είναι μία συνηθισμένη τακτική, την οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον όλοι όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν χρήματα από παράνομες πηγές. Όπως όλοι γνωρίζουν, κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην κείμενη νομοθεσία και διώκεται ποινικά. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την εξάπλωση του φαινομένου. Δίνοντας μάλιστα έμφαση στην παράνομη πηγή αυτών τον εισοδημάτων, η όλη διαδικασία συχνά περιγράφεται και ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Υπάρχει φυσικά η εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει τέτοιες πρακτικές. Κάτι τέτοιο όμως μόνο εύκολο δεν είναι. Αν και οι επαγγελματίες στις τράπεζες έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να μπορούν να αναγνωρίζουν τέτοια φαινόμενα και να τα σταματούν εν τη γενέσει τους, εντούτοις φαίνεται πως τα πονηρά μυαλά πάντοτε ανακαλύπτουν νέους τρόπους ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ας δούμε ορισμένους από αυτούς τους τρόπους, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πώς αυτή η μάστιγα παρανομίας έχει επεκταθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.

• Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τα τυχερά παιχνίδια, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν τεράστια ποσά. Για παράδειγμα, imprumut online rapid, ένα δελτίο που έχει κερδίσει αρκετά χρήματα ενδέχεται να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία συγκέντρωσης μεγάλων ποσών.
• Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να λάβει αποδεικτικό από το καζίνο ότι συμμετείχε σε τυχερά παιχνίδια (ρουλέτα, παιχνίδια τράπουλας, φρουτάκια κτλ.) και ότι κέρδισε αρκετά χρήματα κατά την παρουσία του εκεί.
• Μέσω της φιλανθρωπίας πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να δικαιολογήσουν μαύρο χρήμα. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Ωστόσο, δεν παύει να είναι παράνομος ο τρόπος απόκτησης των χρημάτων αυτών εξ αρχής.
• Κάποιος επίσης μπορεί να ξεκινήσει την εξαγορά μίας επιχείρησης και να χρησιμοποιήει αυτή την πράξη ως δικαιολόγηση χρημάτων. Δεν είναι σπάνια η χρήση άλλων, τρίτων προσώπων. Αυτά τα τρίτα πρόσωπα δρουν ως μεσάζοντες.
• Η ύπαρξη θυγατρικών επιχειρήσεων μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ευεργετική για όποιον επιθυμεί να ξεπλύνει χρήμα. Για το λόγο αυτό και πολλές επιχειρήσεις ή οι θυγατρικές τους έχουν αλλάξει την έδρα τους. Συγκεκριμένα, έχουν μεταβεί σε φορολογικούς παραδείσους. Ένας φορολογικός παράδεισος είναι μια οποιαδήποτε χώρα που ενισχύει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για να το κάνει αυτό, ελαχιστοποιεί ή καταργεί τελείως τους ελέγχους του χρήματος και της πηγής των εσόδων των επιχειρήσεων.
• Ο δανεισμός μέσω μίας τράπεζας αποτελεί εξαιρετικό κόλπο, το οποίο χρησιμοποιούν αρκετοί για τη δικαιολόγηση μαύρου χρήματος. Πολλοί ίσως αναρωτιέστε πώς γίνεται κάποιος να ξεπλένει μαύρο χρήμα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει επιπλέον χρήματα από την τράπεζα. Ο τρόπος είναι αρκετά απλός. Για να λάβει το δάνειο από την τράπεζα, ο αιτών καταθέτει ως εγγύηση το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Αυτό το ποσό λοιπόν δρα ως εγγύηση, έτσι ώστε η τράπεζα να δεχθεί να δώσει το δάνειο (imprumuturi online fara acte). Οι καταθέσεις δεν υπόκεινται σε πόθεν έσχες. Επομένως, ο αιτών λαμβάνει τα χρήματα και χρησιμοποιεί τη βεβαίωση από την τράπεζα για τη νομιμοποίησή τους. Τέλος, χρησιμοποιεί το μαύρο χρήμα για την άμεση αποπληρωμή του δανείου.

Είδατε λοιπόν πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν, εάν κάποιος επιθυμεί να ξεπλύνει μαύρο, παράνομο και κατά συνέπεια αδήλωτο χρήμα. Μερικές φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με επιτυχία. Άλλες φορές πάλι οι εποπτικές αρχές ενημερώνονται έγκαιρα και σταματούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους το επιχειρούν. Εν τέλει, οι επιλογές καθορίζουν το μέλλον του καθενός και στην περίπτωση αυτή το μέλλον για όσους επιχειρούν να παρανομήσουν συχνά αποδεικνύεται ζοφερό.